Skip to main content
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ - ΘΗΛΑΣΜΟΣ

TO ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ ROSIE ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΓΑΛΑ ΣΚΟΝΗ ΣΤΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΩΘΗΣΕΙ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΣΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ.

Οι μητέρες στο Rosie Μαιευτήριο πρέπει να προμηθευτούν οι ίδιες το γάλα σκόνη για τα νεογέννητα μωρά τους, αν αποφασίσουν να μην θηλάσουν. Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το θηλασμό, το νοσοκομείο σταμάτησε να προσφέρει βρεφικό γάλα στα νεογέννητα. Οι μητέρες μπορούν να συζητήσουν το θέμα με την μαία τους και να έχουν την υποστήριξη της και τις οδηγίες της για το πώς μπορούν να αποθηκεύσουν το μητρικό γάλα.

Αυτό το μέτρο δεν θα ισχύσει νεογνά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδες ή που παρουσιάζουν προβλήματα και νοσηλεύονται. Το μέτρο αυτό έγινε με  πρωτοβουλία της UΝΙCΕF, η οποία υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Υγείας. Ο Dr Jag Ahluwalia, ιατρικός διευθυντής του Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust, δήλωσε: «Το πιο πολύτιμο φάρμακο που έχουμε μέσα στο νοσοκομείο είναι το μητρικό γάλα. "Ωστόσο, εάν οι μητέρες δεν μπορούν να θηλάσουν για ιατρικούς λόγους, εμείς θα τους βοηθήσουμε.”

"Σήμερα 83% των γυναικών στο «The Rosie» σκοπεύουν να θηλάσουν, αλλά ο αριθμός αυτός μειώνεται σημαντικά μόλις οι γυναίκες αυτές αντιμετωπίσουν δυσκολία στο θηλασμό»

Η κίνηση έγινε δεκτή από το Cambridge. Ο διευθυντής Patti Rundall λέει: «Όταν είχα παιδιά που άρχιζαν το μπιμπερό, αυτό γινόταν η ρουτίνα και υπήρχε ελάχιστη ενθάρρυνση για να ξαναρχίσει ο θηλασμός. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με αυτή την αλλαγή που κάναμε».  «Οι μητέρες δεν πρέπει να νιώθουν ότι πιέζονται στο να θηλάσουν τα παιδιά τους, αλλά οι υγειονομικές αρχές έχουν την ευθύνη να βεβαιωθούν ότι οι μητέρες γνωρίζουν ποιο είναι το καλύτερο για το παιδί τους. Πρέπει να γνωρίζουν ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την σίτιση των παιδιών με το γάλα του εμπορίου, το ειδικό για τα μωρά, όπως υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων του αυτιού, αρθρίτιδα κ.ά.

“Συχνά απλά επισημαίνοντας τους κινδύνους αυτούς, αυτό θεωρείται ως επιθετική προώθηση του μητρικού θηλασμού, αλλά οι μητέρες πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους. "Και δεν πρέπει να κάνουμε προώθηση της διατροφής με μπιμπερό στο Ηνωμένο Βασίλειο, γιατί αυτό κάνει τις μητέρες να σκέφτονται ότι είναι φυσιολογική η σίτιση με μπιμπερό και ξένο γάλα και ότι δεν περιλαμβάνει κινδύνους.”