Skip to main content
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ

Η ΔΙΑΘΗΚΗ ΕΝΟΣ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Πριν από ένα χρόνο περίπου πέθανε ο πιο ηλικιωμένος άνθρωπος στον κόσμο, ο Walter Breuning, σε ηλικία 114 ετών. Ένα άρθρο στην Mail Online λίγο καιρό πριν αναχωρήσει από τον κόσμο αναφέρεται σε μερικά μαθήματα ζωής που του έδωσαν μακροζωΐα. Μαθήματα ζωής που κάλλιστα μπορούμε να τα βρούμε σε βιβλία αυτοβελτίωσης, αλλά όταν βγαίνουν από το στόμα και πολύ περισσότερο από την ψυχή του γηραιότερου ανθρώπου στη γη αποκτούν άλλη σημασία.

1) Ο Walter κατάφερε να ζήσει δεκαετίες χωρίς τη γυναίκα του – εκεί που τα περισσότερα ζευγάρια πεθαίνουν χρονικά κοντά ο ένας με τον άλλον – και δεν είχε παιδιά, έτσι έζησε πολλά χρόνια μόνος. Όμως ποτέ δεν ένοιωθε μόνος γιατί είχε πάρα πολλούς φίλους. Συνήθιζε να λέει ότι «Όταν βοηθάς άλλους είναι σαν να βοηθάς τον εαυτό σου». Ο Walter λοιπόν απέδειξε ότι ακόμα μια εκτεταμένη χρονικά «μοναχική» ζωή μπορεί να είναι πραγματικότητα.

2) Ο Walter είχε εκπληκτική θετική στάση απέναντι στη ζωή και εργαζόταν μέχρι τα 99 του – τελικά η δουλειά δεν σκοτώνει. Πίστευε ότι η σκληρή δουλειά ήταν κλειδί γι’ αυτόν. Και αυτό που είχε ακόμα μεγαλύτερη θετική επίδραση ήταν η ευχαρίστηση και η χαρά που ένοιωθε για τη δουλειά του αλλά και τη ζωή γενικότερα. Αν δεν ένοιωθε χαρούμενος θα είχε πεθάνει πολύ νωρίτερα.

3) Ο Walter έτρωγε μόνο δύο γεύματα την ημέρα. Και κατέρριψε τις «γενετικές θεωρίες» γιατί και οι δύο γονείς του είχαν πεθάνει πριν από τα 51 τους. Άρα η μακροζωΐα του δεν είχε τόσο να κάνει με τα γονίδια του, όσο με τη στάση και τις επιλογές που έκανε στη ζωή του.

Ευχαριστούμε τον Walter για την έμπνευση που προσέφερε και ακόμα προσφέρει με τη ζωή του.