Skip to main content
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ UK DEPRESSION

ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΒΙΒΛΙΑ

Έρευνα που έγινε από Σκωτσέζους ερευνητές και δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό Plos One έδειξε οτι με σύμμαχο βιβλίo αυτο-βοήθειας οι ασθενείς με κατάθλιψη κατάφεραν να βελτιωθούν σημαντικά. Στην έρευνα που έγινε στα πλαίσια του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας (ΝΗS) πήραν μέρος περισσότεροι από 200 ασθενείς με διαγνωσμένη κατάθλιψη και χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες, η μια ακολούθησε την συνηθισμένη αντικαταθλιπτική αγωγή και στην άλλη ομάδα οι γιατροί «συνταγογράφησαν» έναν οδηγό αυτο-βοηθείας που βοηθούσε τους ασθενείς να κατανοήσουν το πρόβλημα και ν’ αντιμετωπίσουν θέματα αυτοπεποίθησης και διαταραχές του ύπνου.

Για να μπορέσουν οι ασθενείς να έχουν μεγαλύτερη ωφέλεια οι γιατροί τους έγραψαν ακόμη τρεις συνεδρίες μικρής διάρκειας, συνολικά 2 ωρών, ώστε να οργανώσουν καλίτερα τις αλλαγές που ήθελαν να κάνουν στη ζωή τους. Μετά από 4 μήνες τα θετικά αποτελέσματα ήταν εμφανή, στην ομάδα των ασθενών που είχε συνταγοραφηθεί το βιβλίο αυτο-βοήθειας τα επίπεδα κατάθλιψης ήταν σημαντικά χαμηλότερα σε σύγκριση με τους ασθενείς που έπαιρναν τα συνηθισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Ακόμη και μετά από ένα χρόνο σε επανέλεγχο που έγινε η ομάδα της αυτο-βοηθείας ήλεγχε καλύτερα την κατάθλιψη.

Ο καθηγητής Christofer Williams του Πανεπιστημίου της Γασκώβης που ήταν επικεφαλής της μελέτης είπε οτι το κλειδί για την επιτυχία ήταν η σύντομη καθοδήγηση που δόθηκε με τις τρεις συνεδρίες γιατί στήριξαν τους ασθενείς στο να δρομολογήσουν θετικές αλλαγές αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στην θεραπεία τους. O καθηγητής Williams εξηγεί με την κατάθλιψη ο άνθρωπος χάνει την εσωτερική του κινητοποίηση και δεν πιστεύει οτι μπορεί κάτι ν’ αλλάξει, και πρόσθεσε βρήκαμε πραγματικά σημαντική βελτίωση με το πρόγραμμα αυτο-βοήθειας και τα αποτελέσματα είνα πολύ ενθαρρυντικά. Εκτιμάται οτι το ΝΗS μπορεί έτσι να εξοικονομήσει μέχρι και 272 εκ. λίρες και ευρύτερα στη δημόσια υγεία τομέα έως 700 εκ. λίρες.

Σε πολλές περιοχές της Αγγλίας που οι γιατροί συνταγογραφούν τα βιβλία αυτο-βοήθειας τώρα η πρόκληση είναι πως να προσφέρουν στους ασθενείς την πολύτιμη συμβουλευτική καθοδήγηση. Ετσι στην Σκωτία ήδη λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης. Στην Αγγλία σχεδιάζεται από το Royal College of Psychiatrics ένα εθνικό πρόγραμμα για τα «Βιβλία με συνταγή γιατρού» σε συνεργασία με βιβλιοθήκες σε όλη τη χώρα και έχουν ήδη επιλεγεί 30 βιβλία.

Ο Dr. Paul Blenkiron που είναι ο υπεύθυνος του εθνικού προγράμματος «Βιβλία με συνταγή γιατρού» υπογραμμίζει ότι το κλειδί επίσης για την επιτυχία της αυτό-βοήθειας είναι ο ασθενής να θέλει να κάνει κι εκείνος μέρος της δουλειάς. Με άλλα λόγια να το πάρει λίγο πάνω του και να βάλει και προσωπική δουλειά για να ξανακερδίσει την υγεία του, “συν Αθηνά και χείρα κίνει”. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει να είναι υπό την παρακολούθηση του γιατρού του ώστε να εκτιμά την θεραπευτική του πορεία και να παρεμβαίνει όποτε χρειάζεται για να εξασφαλίσει το αποτέλεσμα χωρίς κινδύνους για υγεία του ασθενή του.