Skip to main content
Ψυχαναγκασμοί και Προηγμένη Ομοιοπαθητική

Ψυχαναγκασμοί και Προηγμένη Ομοιοπαθητική

Ψυχαναγκασμοί και Προηγμένη Ομοιοπαθητική.

Οι Ιδεοψυχαναγκασμοί ή πιο απλά ψυχαναγκασμοί αποτελούν ένα είδος αγχώδους διαταραχής και παρουσιάζονται σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στις μέρες μας. 
Στην ουσία οι ιδεοψυχαναγκασμοί είναι οι επίμονες ιδέες και σκέψεις καθώς και οι εμμονές. Οι πιο κοινές από αυτές αφορούν τα μικρόβια και τις μολύνσεις, τις εμμονές τάξης και τακτοποίησης που έχουν σχέση με την διαρκή τακτοποίηση του χώρου και των πραγμάτων και τις σεξουαλικές εμμονές που αφορούν σεξουαλικές φαντασιώσεις.
Τις περισσότερες φορές οι ψυχαναγκασμοί οδηγούν το άτομο σε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ή νοητικές πράξεις που ονομάζονται καταναγκασμοί. Έχει βρεθεί ότι οι ψυχαναγκασμοί αποτελούν έναν έμφυτο μηχανισμό του μυαλού για να εκτονώσει το άγχος που νιώθει. Με αυτόν τον τρόπο μεταθέτει το άγχος από την πραγματική αιτία που το προκαλεί, την οποία συνήθως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει σε κάποιον άλλο λόγο εντελώς άσχετο με την πραγματική αιτία, όπως πχ με το εάν έκλεισε τον θερμοσίφωνα, αν έσβησε τα φώτα ή με το εάν έπλυνε καλά τα χέρια του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το άτομο να τσεκάρει πολλές φορές επαναλαμβανόμενα τον θερμοσίφωνα ή να πλένει επανειλημμένα τα χέρια του. 
Η κατάσταση αυτή, η οποία είναι τις περισσότερες φορές αρκετά κουραστική και ψυχοφθόρα κάνει το άτομο να μην μπορεί να ελέγξει τους καταναγκασμούς του και έτσι αυτές οι σκέψεις και οι πράξεις συνεχίζονται ανεξέλεγκτα.
Τις περισσότερες φορές προτείνεται στα άτομα με ιδεοψυχαναγκαστικές συμπεριφορές να ακολουθήσουν ψυχοθεραπεία για να μπορέσουν με αυτόν τον τρόπο να μάθουν να κοντρολάρουν τις σκέψεις που τους προκαλούν άγχος και να ελέγξουν τους καταναγκασμούς τους. Τις τελευταίες δεκαετίες με την εξέλιξη της επιστήμης και την εμφάνιση της Προηγμένης Ομοιοπαθητικής πολλοί ασθενείς με ψυχαναγκασμούς έχουν στραφεί σε αυτή την μέθοδο εναλλακτικά ή συμπληρωματικά. 
Τα σχήματα της Προηγμένης Ομοιοπαθητικής έχει αποδειχτεί ότι μπορούν με μεγάλη επιτυχία να «ξεκλειδώσουν» τον μηχανισμό ελέγχου που χρειάζεται ένας ασθενής με ιδεοψυχαναγκαστική συμπεριφορά για να καταφέρει να κοντρολάρει καλύτερα τόσο τις σκέψεις όσο και τις πράξεις του. Ασθενείς μετά από 6μηνη θεραπεία με την Προηγμένη Ομοιοπαθητική ανέφεραν ότι ήδη από τους πρώτους μήνες θεραπείας άρχισαν να μπορούν να ελέγχουν τις ψυχαναγκαστικές τους σκέψεις και μετά το τέλος της θεραπείας τους απαλλάχθηκαν τελείως από αυτές. Το επίπεδο υγείας τους βελτιώθηκε τρομερά σε όλους τους τομείς και πλέον χαίρονται την καθημερινότητά τους χωρίς τα δέσμα του ψυχαναγκασμού. 
Μπορούμε να καταλάβουμε μέσω αυτού του παραδείγματος, το μέγεθος της βοήθειας που έχει να προσφέρει η Προηγμένη Ομοιοπαθητική με τις συνθέσεις που χρησιμοποιεί, στην αντιμετώπιση ψυχοδιανοητικού τύπου ζητημάτων και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής.