Skip to main content
Η συμβολή της Προηγμένης Ομοιοπαθητικής στην αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας

Η συμβολή της Προηγμένης Ομοιοπαθητικής στην αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας

Η συμβολή της Προηγμένης Ομοιοπαθητικής στην αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας.

Μία από τις πιο συνηθισμένες μορφές ανοιξιάτικης αλλεργίας είναι η αλλεργική ρινίτιδα που πολλές φορές συνοδεύεται και από επιπεφυκίτιδα ή αλλεργικό άσθμα. Τα συνηθέστερα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας είναι φτερνίσματα, μπούκωμα στην μύτη και καταρροή, φαγούρα στον λαιμό ή και στην μύτη, πονοκέφαλος και βήχας. 

Η θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας περιλαμβάνει την χρήση σπρέι θαλασσινού νερού ή κορτιζονούχων ουσιών και την χορήγηση αντιϊσταμινικών με σκοπό τον έλεγχο των συμπτωμάτων. Εάν ο ασθενής παρουσιάζει πέρα από την αλλεργική ρινίτιδα και ανατομικά προβλήματα στην κατασκευή της μύτης, όπως κυρτό διάφραγμα, υπερτροφία των ρινικών κογχών κλπ, η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων γίνεται πιο δύσκολη και μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική επέμβαση. Όπως καταλαβαίνουμε η αλλεργική ρινίτιδα είναι μία ασθένεια που επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς καθώς και την απόδοση και την παραγωγικότητά του στις επαγγελματικές ή σχολικές του υποχρεώσεις. 

Πριν 12 χρόνια έγινε μία έρευνα για το πώς η Προηγμένη Ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των παραπάνω συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας είτε συμπληρωματικά είτε εναλλακτικά των μέχρι τώρα θεραπειών. Σε 50 ασθενείς που υπέφεραν από χρόνια αλλεργική ρινίτιδα χορηγήθηκαν σκευάσματα της Προηγμένης Ομοιοπαθητικής για ένα εξάμηνο από την στιγμή της εκδήλωσης των συμπτωμάτων. Μετά το τέλος της διαδικασίας οι ασθενείς παρουσίασαν σημαντική ελλάτωση ή παντελή εξαφάνιση των συμπτωμάτων και μάλιστα πάνω από τους μισούς δεν ξαναεμφάνισαν συμπτώματα μέχρι και σήμερα. Οι αιματολογικές τους εξετάσεις έδειξαν επίσης στατιστικά σημαντική μείωση των τιμών των δεικτών που σχετίζονται με την εμφάνιση αλλεργίας. Όσοι είχαν και αναστρέψιμη ανατομική ανωμαλία απέφυγαν την χειρουργική επέμβαση. 

Συμπερασματικά καταλαβαίνουμε ότι η Προηγμένη Ομοιοπαθητική, με τις ομοιοπαθητικές συνθέσεις που χρησιμοποιεί, μπορεί να λειτουργήσει σαν συμπληρωματική ή σαν εναλλακτική θεραπεία τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αλλεργικής ρινίτιδας και κατ’ επέκταση την βελτίώση της ποιότητας ζωής τους ασθενούς.