Skip to main content
ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΣΟΣ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ

Η ΝΟΣΟΣ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ

Η ΝΟΣΟΣ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ

Η “νόσος των χοίρων” δεν είναι μία καινούργια ασθένεια. Καταγράφεται περίπου από το 1973 αλλά απασχολεί περισσότερο από το 1995.  Διάφορα στελέχη ιών της νόσου έχουν απομονωθεί και έχουν αναγνωριστεί όπως οι Η1Ν1, Η1Ν2, Η2Ν3. Οι επιστημονικές απόψεις συμφωνούν ότι τα στελέχη αυτά των ιών δεν προσβάλλουν τον άνθρωπο, αλλά μόνο τους χοίρους, για τους οποίους έχει παρασκευαστεί και ειδικό εμβόλιο. Πρόκειται δηλαδή για μια ίωση των χοίρων.

 Ας θυμηθούμε ότι όταν πρόκειται για ίωση, δεν έχουν αποτελεσματικότητα τα αντιβιοτικά. Έτσι η βασική αντιμετώπιση γίνεται με το κατάλληλο εμβόλιο. Μάλιστα το 2001 είχε γίνει μια ερώτηση από ομάδα Ευρωβουλευτών προς το Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με επιδημικά στοιχεία της νόσου. Η επιτροπή που ερεύνησε το θέμα, απάντησε ότι αρ' όλο που δεν υπάρχει καμία ένδειξη ή υποψία ότι αυτή η νόσος παρουσιάζει κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, η επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική σημασία του τομέα της χοιροτροφίας και τις αμφιβολίες όσον αφορά την αιτιολογία της νόσου, είχε ήδη χρηματοδοτήσει δύο σχετικά ερευνητικά σχέδια που ξεκίνησαν στις αρχές του 2000. Η Ευρωπαϊκή επιτροπή μάλιστα ήταν αρκετά καθησυχαστική τονίζοντας ότι η εν λόγω ασθένεια προσβάλλει τους χοίρους ηλικίας από 5 έως 12 εβδομάδων. Συνεπώς θεωρείται ότι είναι απίθανο οι χοίροι που εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα να έχουν προσβληθεί από αυτή την ασθένεια επειδή η σφαγή των χοίρων γίνεται στην ηλικία περίπου των έξι μηνών.

Έτσι είχαν τα πράγματα μέχρι πρόσφατα, οπότε ξέσπασε ο σάλος για την νέα μορφή της νόσου που όπως αναφέρουν επιστημονικές πληροφορίες, μεταδίδεται στον άνθρωπο και στη συνέχεια μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών, δηλώνει πάντως ότι δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα της νόσου στην Ευρώπη. Πολλοί μιλούν για απειλή επιδημίας, ακόμη και για πανδημία τείνοντας να δημιουργήσουν πανικό ο οποίος σε καμιά περίπτωση δεν είναι επιθυμητός. Άλλωστε θυμόμαστε τι είχε γίνει και με τη νόσο των πουλερικών πριν μερικά χρόνια και καλό είναι να μην επαναληφθεί. Πολλά λέγονται για μεταλλαγμένα στελέχη του ιού της νόσου των χοίρων και για συνδυασμό με τη νόσο των πουλερικών κλπ αλλά τίποτα δεν είναι ακόμα τελικά επιστημονικά επιβεβαιωμένο.

Οι ειδικοί επιστήμονες αναφέρουν ότι η νέα αυτή μορφή της νόσου των χοίρων, μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής και όχι με την κατανάλωση χοιρινού κρέατος. Ο κίνδυνος επομένως από τη δημιουργία πανικού είναι να πληρώσουν αναίτια οι χοιροτρόφοι το τίμημα του πανικού που μπορεί να προκαλέσει μια μαζική, υστερική και αδικαιολόγητη αποχή από το χοιρινό κρέας. Αυτό θα ήταν ότι χειρότερο για τη σημερινή φάση της οικονομίας που σίγουρα δεν αντέχει την κατάρρευση ενός σημαντικού κτηνοτροφικού κλάδου.  Παρόλα αυτά είναι χρήσιμο να θυμηθούμε κάποιους κανόνες πρόληψης που αποτελούν την βασικότερη ασπίδα μας σε περίοδο επαπειλούμενης επιδημίας. .

Στη σημερινή περίοδο της οικονομικής ύφεσης, η οποία δημιουργεί έντονο κοινωνικό στρες, η πρόσθεση ενός νέου έντονου στρες από την απειλή μιας πανδημίας, μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει, αφού είναι γνωστό ότι το στρες καταπιέζει και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, που τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά το χρειαζόμαστε ακμαίο και δυνατό.  Έτσι η πρώτη και βασική άμυνα μας είναι να μην πανικοβληθούμε. Ο πανικός και η αίσθηση της απειλής είναι ισχυρότατος στρεσογόνος παράγοντας. Από την άλλη μεριά θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε και ορισμένα προληπτικά μέτρα για την μεγαλύτερη ενίσχυση του οργανισμού. Σε περιόδους πιθανής εξάπλωσης μιας επιδημίας είναι πολύ χρήσιμο να φροντίσουμε τον εαυτό μας λίγο περισσότερο από τις περιόδους της άνεσης.

Τώρα χρειαζόμαστε καλλίτερη και υγιεινότερη διατροφή με περισσότερο νερό. Χρειαζόμαστε περισσότερο και καλλίτερο ύπνο. Χρειαζόμαστε καλλίτερη και τακτικότερη λειτουργία του εντέρου για να αποφύγουμε την τοξίνωση. Η συνετή και όχι υστερική χρήση αντιοξειδωτικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων είναι χρήσιμη και πολύ αποδοτική για την ενίσχυση του οργανισμού.  Η ξεκούραση και η περισυλλογή δυνάμεων βοηθάει σημαντικά. Και αφού μιλάμε για ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού και ιδιαίτερα του ανοσοποιητικού συστήματος, δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε την ομοιοπαθητική.

Η προληπτική χορήγηση ομοιοπαθητικών φαρμάκων ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες όπως είναι τα παιδιά, οι εξασθενημένοι οργανισμοί, τα άτομα με χρόνια νοσήματα και αυτοί που έχουν πνευμονικές παθήσεις και ευαισθησίες συμβάλλει σημαντικότατα στη θωράκιση της υγείας τους πριν το ξέσπασμα μιας πιθανής επιδημίας.

Αυτή η προληπτική δράση της ομοιοπαθητικής έχει αποδειχθεί και έχει καταγραφεί ιστορικά στο παρελθόν σε πολλές μεγάλες επιδημίες, εκτός αυτού το ομοιοπαθητικό φάρμακο αποδεικνύει την αξία του στην αντιμετώπιση των ιώσεων σε χιλιάδες περιστατικά κάθε χρόνο μέχρι τώρα.

Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι σε μια επιδημία προσβάλλονται εκείνοι με τις ασθενέστερες άμυνες και επιβιώνουν εκείνοι με το ισχυρότερο αμυντικό σύστημα.

-Αναδημοσίευση από την καθημερινή εφημερίδα της Θράκης "Η ΓΝΩΜH" www.gnomi-evros.gr