Skip to main content

ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ;;;;

ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ;;;;

Το θέμα αυτό εμφανίζεται με έμφαση στα Ελληνικά ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες και επειδή είναι πολύ σημαντικό χρήζει ερμηνείας και εξηγήσεων.

Αρχικά πρέπει να τονίσουμε ότι το φάρμακο που αποσύρθηκε δεν είναι ομοιοπαθητικό διότι δεν βρίσκεται σε υψηλή αραίωση. Είναι ένα φυτοθεραπευτικό φάρμακο από τα πολλά που κυκλοφορούν με αυτούσια τη φαρμακευτική ουσία χωρίς αραίωση.  

Το βασικό και αδιαμφισβήτητο χαρακτηριστικό του ομοιοπαθητικού φαρμάκου είναι ότι βρίσκεται σε υψηλή αραίωση. Η μικρότερη αραίωση από την οποία και έπειτα ένα φάρμακο χαρακτηρίζεται ως ομοιοπαθητικό είναι η 6η δεκατιαία αραίωση, δηλαδή 1/106 . Αν το εκφράσω με μηδενικά θα είναι 1/10.000.000 δηλαδή ένα προς δέκα εκατομμύρια.  Αν δούμε αυτή την ομοιοπαθητική αραίωση πιο παραστατικά,  αντιστοιχεί με μια σταγόνα φαρμακευτικής ουσίας σε δέκα εκατομμύρια σταγόνες νερού, δηλαδή μια σταγόνα φαρμακευτικής ουσίας σε 476 λίτρα νερού. Η αραίωση αυτή είναι χημικά τελείως ανενεργής ενώ θεραπευτικά υπό τη μορφή του ομοιοπαθητικού φαρμάκου είναι πολύ ισχυρή.  

Ας δούμε όμως τη δημοσίευση για να τη σχολιάσουμε και να την ερμηνεύσουμε, λέξη προς λέξη. Αναφέρει το δημοσίευμα: «Η αμερικανική υπηρεσία φαρμάκων (FDA), κάλεσε εχθές τους καταναλωτές να μην χρησιμοποιούν ομοιοπαθητικό σκεύασμα για μωρά το οποίο πωλείται ελεύθερα, υποχρεώνοντας την  παρασκευάστρια εταιρεία να ανακαλέσει το προϊόν, εξαιτίας αμφιβολιών για την περιεκτικότητά του σε μπελαντόνα.» Σχόλιο: οι αμφιβολίες για την περιεκτικότητα σε μπελαντόνα σημαίνει ότι πρόκειται για φυτοθεραπευτικό φάρμακο και δεν πρόκειται για ομοιοπαθητικό φάρμακο αφού όπως εξήγησα παραπάνω η ομοιοπαθητική αραίωση είναι πολύ μεγάλη. Συνεχίζει το άρθρο: «Το σκεύασμα φέρει την ονομασία Teething Tablets, κυκλοφορεί σε ταμπλέτες και προορίζεται για την ανακούφιση από τους πόνους των ούλων κατά την οδοντοφυΐα.»

Σχόλιο: η ονομασία του φαρμάκου teething tablets, δηλαδή χάπια για την οδοντοφυΐα, είναι άλλη μια επιβεβαίωση ότι πρόκειται για φυτοθεραπευτικό φάρμακο και όχι ομοιοπαθητικό φάρμακο αφού το ομοιοπαθητικό φάρμακο βάσει του νόμου πάντοτε, κυκλοφορεί μόνο με τη λατινική ονομασία του φαρμάκου που περιέχει και όχι με εμπορική ονομασία που σχετίζεται με ενδείξεις.

Το δημοσίευμα συνεχίζει:  «Για ένα τέτοιο προϊόν είναι σημαντικό η δόση της μπελαντόνας να ελέγχεται προσεκτικά. Η εργαστηριακή ανάλυση της FDA επέτρεψε τον εντοπισμό άνισων δόσεων μπελαντόνας...» Σχόλιο: να άλλη μια επιβεβαίωση για το ότι πρόκειται για φυτοθεραπευτικό και όχι ομοιοπαθητικό φάρμακο αφού η μεγάλη αραίωση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου δεν επιτρέπει τον εντοπισμό άνισων δόσεων της φαρμακευτικής ουσίας. Το ομοιοπαθητικό φάρμακο χαρακτηρίζεται από τη διαφορά στη δυναμοποίηση και όχι από τη διαφορά στην περιεκτικότητα της φαρμακευτικής ουσίας.

Και τελειώνει το άρθρο αναφέροντας: «Η αμερικανική υπηρεσία δέχθηκε αναφορές για την εμφάνιση ανεπιθύμητων συμπτωμάτων από την κατανάλωση μπελαντόνας, όπως :  πυρετός, δυσκολίες στην αναπνοή, λήθαργος, υπνηλία, μυϊκή αδυναμία, εξανθήματα, δυσκοιλιότητα, δυσκολία στην ούρηση.»

Σχόλιο: αυτή ακριβώς είναι και η επιστημονική εξήγηση ότι πρόκειται για φυτοθεραπευτικό φάρμακο και δεν πρόκειται για ομοιοπαθητικό φάρμακο. Το φυτοθεραπευτικό φάρμακο επειδή περιέχει αυτούσια τη φαρμακευτική ουσία και όχι αραιωμένη, μπορεί πράγματι αν δεν χρησιμοποιηθεί στη σωστή δόση να προκαλέσει όλα αυτά τα συμπτώματα που αναφέρονται.  

Αντίθετα το ομοιοπαθητικό φάρμακο μπελαντόνα επειδή δεν περιέχει αυτούσια τη φαρμακευτική ουσία, όχι μόνο δεν προκαλεί τέτοια συμπτώματα αλλά αντίθετα, με βάση το νόμο των ομοίων, θεραπεύει τα άτομα που εμφανίζουν τα όμοια συμπτώματα στα πλαίσια της ασθένειας τους. Δηλαδή η θεραπευτική δράση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου είναι εντελώς αντίθετη από αυτήν του φυτοθεραπευτικού με την ίδια φαρμακευτική ουσία.   Το πρόβλημα αυτό παρατηρείται και με άλλα φυτοθεραπευτικά φάρμακα που τα βαφτίζουν ομοιοπαθητικά για εμπορικούς λόγους όπως η πασίγνωστη βαλεριάνα. Υπάρχουν πολλές γυναίκες κυρίως που παίρνουν σταγόνες βαλεριάνας για να βοηθήσουν τον ύπνο τους αλλά μετά από λίγες ημέρες διαπιστώνουν ότι ο ύπνος τους έχει χειροτερέψει γιατί χωρίς ίσως να το ξέρουν  παίρνουν ένα φυτοθεραπευτικό σκεύασμα βαλεριάνας που με τη μεγάλη περιεκτικότητα του σε φαρμακευτική ουσία προκαλεί ένταση και αϋπνία. Αντίθετα το ομοιοπαθητικό φάρμακο της βαλεριάνας λόγω της υψηλής αραίωσης, προκαλεί ηρεμία και καταπολεμά την αϋπνία. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μεταξύ φυτοθεραπευτικού και ομοιοπαθητικού φαρμάκου.    

Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι σέβομαι το φυτοθεραπευτικό φάρμακο αλλά πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι για να έχει ευεργετική δράση πρέπει να δίνεται μόνο από τον γιατρό και στην κατάλληλη δόση. Διαφωνώ όμως με την πρακτική όπου πάει κάποιος και αγοράζει διάφορα βότανα και τα χρησιμοποιεί με βάση όσα άκουσε από το φίλο του ή διάβασε σε κάποιο βιβλίο. Ας μην ξεχνάμε ότι το 80% των φυτών είναι δηλητηριώδη για τον άνθρωπο και ως φυτοθεραπευτικά πρέπει να λαμβάνονται μόνο με ιατρική συμβουλή διότι η χρήση τους μπορεί να έχει παρενέργειες.   Αντίθετα το ομοιοπαθητικό φάρμακο δεν έχει καμία απολύτως παρενέργεια για αυτό ακόμη και στην περίπτωση που ένα βρέφος ξεφύγει από την προσοχή της μητέρας του και καταπιεί όλα τα ομοιοπαθητικά φάρμακα μαζεμένα, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος δηλητηρίασης. Το ομοιοπαθητικό φάρμακο έχει μόνο θεραπευτική δράση χωρίς παρενέργειες για αυτό και ποτέ δεν αποσύρθηκε κανένα ομοιοπαθητικό φάρμακο από την κυκλοφορία τα 280 χρόνια της εφαρμογής τους. Η παντελής έλλειψη παρενεργειών από το ομοιοπαθητικό φάρμακο το καθιστά ακίνδυνο ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γεγονός που αξιοποιείται από ολοένα και περισσότερους γυναικολόγους αφού δεν μπορούν να χορηγήσουν χημικά φάρμακα στην περίοδο αυτή. Η ομοιοπαθητική είναι η θεραπεία επιλογής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 

Άρα το φάρμακο που αποσύρθηκε είναι φυτοθεραπευτικό και όχι ομοιοπαθητικό.