Skip to main content

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

 

Είμαστε μερικοί απο τους εκατοντάδες χιλιάδες που ευεργετηθήκαμε από την ομοιοπαθητική και οργανώσαμε το σωματείο Ελληνική Γραμματεία Ομοιοπαθητικής ( Ε.Γ.Ο ) όπου βρίσκουν έκφραση όλοι οι φίλοι της Προηγμένης Ομοιοπαθητικής και αριθμεί σήμερα πάνω απο 37.000 μέλη.

Οι άνθρωποι που θέλουμε να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στον οργανισμό μας ώστε να έχουμε την ευκαιρία να αποφασίσουμε εμείς για το γιατρό και τη θεραπεία μας. Είμαστε οι άνθρωποι που θέλουμε ανθρώπινη συνεργασία με τον γιατρό μας και δεν δεχόμαστε να αποφασίζουν οι άλλοι για μας με τον μανδύα της απόλυτης και απρόσιτης αυθεντίας. Σεβόμαστε τους γιατρούς μας, τους εμπιστευόμαστε και δεχόμαστε την επιστημονική τους άποψη αλλά δεν δεχόμαστε να μας αφαιρείται το δικαίωμα να συναποφασίζουμε μαζί τους για τον εαυτό μας. Είμαστε αυτοί που αναζητούμε τις πιο ανώδυνες, για την υγεία μας και την τσέπη μας, θεραπευτικές λύσεις. Είμαστε αυτοί που απευθύνθηκαν στην ομοιοπαθητική ενώ βρίσκονταν σε αδιέξοδο και βρήκαν αποτελεσματικές και διαρκούσες λύσεις στα προβλήματά τους. Είμαστε αυτοί που πετύχαμε ένα υψηλό επίπεδο υγείας και πρόληψης με την ομοιοπαθητική, γι αυτό και σαν μέλη μιας κοινωνίας που αναζητά πάντα το καλύτερο, νοιώθουμε την υποχρέωση να μεταφέρουμε την εμπειρία μας και σε άλλους που ίσως την χρειάζονται.

Ο σύλλογος μας είναι ανοιχτός σε όποιον νοιάζεται για τον εαυτό του και το κοινωνικό σύνολο με ευρύτητα και υπευθυνότητα.

Σύμφωνα με το καταστατικό μας τα μέλη του Συλλόγου διακρίνονται σε τακτικά, επίτιμα και ex officio.

    -Τακτικά μέλη μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε πρόσωπα αποδέχονται τους σκοπούς του σωματείου, ανεξάρτητα από το φύλο ή την εθνικότητα και που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και έχουν προταθεί από δύο τακτικά μέλη.

      -Επίτιμα μέλη μπορούν να ανακηρυχτούν από το Διοικητικό Συμβούλιο πρόσωπα που έχουν προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες για την εκπλήρωση των σκοπών του Συλλόγου.

     -Ex officio μέλη μπορούν να ανακηρυχτούν από το Διοικητικό Συμβούλιο επιστήμονες που έχουν εξειδικευμένη γνώση σχετικά με την επιστήμη της Προηγμένης Ομοιοπαθητικής Ιατρικής.

Στόχοι της Ελληνικής Γραμματείας Ομοιοπαθητικής είναι:

  •   Η συμβολή στη διάδοση της Προηγμένης Ομοιοπαθητικής Ιατρικής.
  •   Η διαφώτιση της κοινής γνώμης σχετικά με:

α) την αξία της Προηγμένης Ομοιοπαθητικής ως θεραπευτικού συστήματος
β) τη σημασία της Προηγμένης Ομοιοπαθητικής στην επιδίωξη του αγαθού της υγείας
γ) τη σπουδαιότητα της προσφοράς της Προηγμένης Ομοιοπαθητικής στην πάσχουσα ανθρωπότητα

  •  Η δημιουργία δεσμών μεταξύ των μελών του και η πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξή τους.

Οι σκοποί της Ελληνικής Γραμματείας Ομοιοπαθητικής επιτυγχάνονται
με τα παρακάτω μέσα και δραστηριότητες:

  •  Με την ανάπτυξη κάθε είδους μορφωτικής, πολιτιστικής και ψυχαγωγικής δραστηριότητας.
  •  Με τη διεξαγωγή σεμιναρίων, διαλέξεων, συζητήσεων και οποιασδήποτε άλλης σχετικής δραστηριότητας.
  •  Με την έκδοση εντύπων, προβολή ταινιών, ίδρυση και λειτουργία βιβλιοθήκης-εντευκτηρίου.
  •  Με δημοσιεύσεις, ανακοινώσεις, συνεργασίες με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας.
  •  Με τη συνεργασία με επιστημονικούς, πνευματικούς οργανισμούς ή οργανώσεις, με άλλους συλλόγους, με ενώσεις ή συνδέσμους, με ασφαλιστικούς φορείς και γενικά με κάθε ανάλογο φορέα Ελληνικό, ξένο ή διεθνή.
  •  Με τη μελέτη όλων των ζητημάτων, την υποβολή εισηγήσεων και την παρακολούθηση νομοθετικών ή άλλων μέτρων που επηρεάζουν τους σκοπούς και τα συμφέροντα του Συλλόγου, την υποβολή αναφορών, αιτήσεων και υπομνημάτων καθώς και την αποστολή αντιπροσωπειών στη Βουλή των Ελλήνων ή σε άλλες Αρχές, σχετικά με τα πιο πάνω.
  •  Με αιμοδοσία, εράνους, λαχειοφόρο αγορά, συναυλίες, εκθέσεις, εκδόσεις, ραδιοσταθμό, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Η δημιουργία αυτών των ιστοσελίδων είναι ένα από τα μέσα μας για την επίτευξη των σκοπών του συλλόγου μας. Θα εμπλουτίζονται με όλα τα νεότερα που αφορούν την ομοιοπαθητική κυρίως στην Ελλάδα. Θα έχουμε όμως υπεύθυνη ενημέρωση και από το εξωτερικό.

 

Οι γιατροί μας

Θεωρούμε υποχρέωση μας να αναφερθούμε και στους ανθρώπους που μας βοήθησαν με την Προηγμένη Ομοιοπαθητική επιστήμη τους, διότι αυτοί είναι οι επιστήμονες που δημιούργησαν όλους εμάς τους ευεργετηθέντες από την Προηγμένη Ομοιοπαθητική και ουσιαστικά αποτελούν την αιτία της δημιουργίας του σωματείου μας.

Η αναφορά αυτή γίνεται διότι οι γιατροί μας, μπήκαν το 1995 στο μάτι του κυκλώνα της δημοσιότητας. Έγιναν δημόσια πρόσωπα. Συζητήθηκαν από όλους μας. Κρίθηκαν, κατακρίθηκαν, ανακρίθηκαν και διακρίθηκαν. Δημοσιοποιήθηκε κάθε πτυχή της ιδιωτικής τους ζωής. Έτσι εφόσον πρόκειται πλέον για δημόσια και πολυσυζητημένα πρόσωπα, έχουμε κι εμείς το δικαίωμα να μιλήσουμε για αυτούς. Ιδιαίτερα όταν εμείς είμαστε οι άνθρωποι που τους γνωρίζουμε και τους ζούμε χρόνια, άρα είμαστε οι πιο υπεύθυνοι για να εκφράσουμε γνώμη για αυτούς. Τους ομοιοπαθητικούς γιατρούς μας, τους γνωρίζουμε ως επιστήμονες αλλά και ως ανθρώπους. Τους ζήσαμε στα εύκολα αλλά και στα δύσκολα και έχουμε το δικαίωμα να μιλάμε για αυτούς απροκατάληπτα, χωρίς φόβο και πάθος και πάνω από όλα υπηρετώντας μόνο την ενημέρωση και την υποστήριξη της ομοιοπαθητικής όπως οι καταστατικοί μας σκοποί προβλέπουν.

Ο Εμπνευστής

Ο γιατρός Σπύρος Διαμαντίδης γεννήθηκε το 1948 στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη της Θράκης όπου τελείωσε και το γυμνάσιο. Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος από τους γνωστότερους στην Ελλάδα. Το όνειρο του από μικρή ηλικία ήταν να σπουδάσει ιατρική και να υπηρετήσει τον πάσχοντα άνθρωπο. Το πραγματοποίησε σπουδάζοντας ιατρική στην Αθήνα και ερχόμενος έτσι σε αντίθεση με τον πατέρα του που ήθελε να κάνει τον γιό του δικηγόρο. Όταν έφτασε στο 5ο έτος της ιατρικής, διαπίστωσε ότι το όραμα του ήταν μακριά από αυτό που προσέφερε η συμβατική ιατρική. Διαπίστωσε ότι είχε κάνει μια μεγάλη θυσία για την ιατρική, διαταράσσοντας ακόμη και τις σχέσεις του με τον πατέρα του προς χάριν μιας επιστήμης που τελικά δεν ανταποκρινόταν πλήρως στο όραμά του. Τότε άρχισε να ερευνά τον μη συμβατικό χώρο της ιατρικής όπου ανακάλυψε την ομοιοπαθητική. Πήρε το πτυχίο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και έγινε αμέσως μαθητής του μεγάλου καθηγητή της ομοιοπαθητικής P.Schmidt στη Γενεύη. Σπούδασε σε πολλούς από τους παραδοσιακούς χώρους της ομοιοπαθητικής και απέκτησε πολλούς τίτλους. Πάντα αναφέρει και τιμά τους καθηγητές του στην ομοιοπαθητική όπως τον S.Stephenson τη Νέα Υόρκη, τον S.Pascero στο Μεξικό και το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, τον P.Ortega στο  Μπουένος Άϊρες, τον D.H.Chant στο Ν.Δελχί και M.Blacky στο Λονδίνο και πολλούς ακόμη.

Έκανε πολλές σπουδές και αποδείξεις των ομοιοπαθητικών φαρμάκων στον εαυτό του και έτσι απέκτησε όχι μόνο γνώση αλλά και προσωπική εμπειρία της ομοιοπαθητικής Materia Medica.

 

Είναι ιδρυτής και πρόεδρος του «Ινστιτούτου Ερευνών και Εφαρμογών Ομοιοπαθητικής Ιατρικής» και της «Πανελλήνιας Ιατρικής Ομοιοπαθητικής Εταιρείας», που εδρεύουν στην Αθήνα, τ. Γενικός γραμματέας της Ομοιοπαθητικής Επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδος,  μέλος πολλών διεθνών ιατρικών εταιρειών και επιστημονικών ενώσεων, επίτιμος πρόεδρος της Παγκύπριας Ιατρικής Ομοιοπαθητικής Εταιρείας, επισ. καθηγητής M.Α, lecturer university of Wisconcin E.L.I  Έχει τιμηθεί με πέντε διεθνή βραβεία και τίτλους τιμής για την επιστημονική και κοινωνική προσφορά του στην ιατρική καθώς και με το βραβείο Albert Schweitscher, για τη διακεκριμένη προσφορά του στον τομέα της ιατρικής με ανθρώπινο πρόσωπο.

Από το 1985 ίδρυσε τη δική του σχολή ομοιοπαθητικής και το 1990 το Παγκόσμιο Κέντρο Ομοιοπαθητικής στο Πόρτο Χέλι Ερμιονίδας, διεθνές συνεδριακό και εκπαιδευτικό κέντρο που έχει μέχρι σήμερα  7.543 μαθητές ιατρούς, φαρμακοποιούς, οδοντιάτρους και κτηνιάτρους από όλο τον κόσμο. Προσκαλείται και διδάσκει στις πιο αξιόλογες σχολές ομοιοπαθητικής διεθνώς. Διοργανώνει, με την ιατρική του ομάδα δωρεάν ενημερωτικές διαλέξεις για το κοινό για την ομοιοπαθητική, τη βιοανάδραση, τη χρωματική και άλλα θέματα υγείας, όπως για διατροφή, ναρκωτικά, καρκίνο, AIDS κ.α. σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, υπό την αιγίδα των τοπικών αρχών. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών βιβλίων, ενώ έχει παρουσιάσει με την ιατρική του ομάδα 104 κλινικές έρευνες σε ελληνικά και διεθνή ιατρικά συνέδρια. 

Ο Σπύρος Διαμαντίδης χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους σπουδαιότερους καθηγητές της ομοιοπαθητικής παγκοσμίως, λόγω της  τεράστιας γνώσης του, της μεγάλης ευφράδειάς του και του ζωντανού τρόπου να μεταδίδει τις γνώσεις του. Όπου εμφανίζεται οι αίθουσες γεμίζουν ασφυκτικά. Έδωσε νέες προεκτάσεις στην ερμηνεία των φαινομένων της ομοιοπαθητικής και έθεσε τις βάσεις της αντικειμενικής και όχι υποκειμενικής ομοιοπαθητικής διάγνωσης μέσα από την προσωπική του θεωρεία της ΜΑΝ.Ι.Ν.Α (Mans Intellectual Normalities and Abnormalities) και του ενεργού εκμαγείου. Έφθασε το θεραπευτικό αποτέλεσμα της ομοιοπαθητικής σε πολύ υψηλά επίπεδα εφαρμόζοντας νέα θεραπευτικά σχήματα βασισμένα πάντα στην δυναμική και τις λεπτές αλήθειες της Χανεμανικής διδασκαλίας. Έτσι έδωσε νέα ώθηση στην εξέλιξη της κοινής ομοιοπαθητικής που για χρόνια είχε καθηλωθεί.

Θεωρείται ο ανανεωτής της κοινής ομοιοπαθητικής και ο αναβιωτής της μοντέρνας έκφρασής της με τη μορφή της Προηγμένης Ομοιοπαθητικής που την φέρνει επάξια στην τρίτη χιλιετία.

 

Ιατρική ομάδα Διαμαντίδη

Η ιατρική ομάδα Διαμαντίδη είναι μια δυναμική επιστημονική ομάδα που κατάφερε μέσα στην τελευταία 35ετία να παρουσιάσει ένα σημαντικότατο κοινωνικό και επιστημονικό έργο.

Αρχικά απαρτίστηκε από γιατρούς που υπηρέτησαν και υπηρετούν ως αμιγείς ομοιοπαθητικοί γιατροί στην Ελλάδα, αφού είναι οι μόνοι που δεν χρησιμοποίησαν τη συμβατική ειδικότητα τους και ασχολούνται αποκλειστικά και μόνιμα με την ομοιοπαθητική. Έτσι αντιστάθηκαν στο μοντέλο του ευκαιριακού "ομοιοπαθητικού"  γιατρού που το πρωί χορηγεί συμβατικά φάρμακα στο νοσοκομείο και το απόγευμα συμπληρώνει το εισόδημά του δίνοντας ομοιοπαθητικά φάρμακα. Οι αρχικοί αυτοί γιατροί εμπλουτίστηκαν προοδευτικά με πολλούς άλλους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων ειδικότερα μετά την εξέλιξη και ανάπτυξη της Προηγμένης Ομοιοπαθητικής που έδωσε τη δυνατότητα στους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων να εξασκήσουν το κεκτημένο δικαίωμα τους ως γιατρών, δηλαδή να συνταγογραφούν και ομοιοπαθητικά φάρμακα παράλληλα με τα φάρμακα της συμβατικής τους ειδικότητας. Σήμερα η αρχική Ιατρική Ομάδα Διαμαντίδη διευρύνθηκε και ταυτίζεται με την ολοένα και αυξανόμενη ομάδα των γιατρών όλων των ειδικοτήτων που χρησιμοποιούν ομοιοπαθητικά φάρμακα της Προηγμένης Ομοιοπαθητικής.

Η ιατρική αυτή ομάδα είχε σημαντικές δράσεις και επιτεύγματα όπως:

  • Αποπεριθωριοποίησε την ομοιοπαθητική στην Ελλάδα δίνοντας δωρεάν τριετή και τετραετή διδασκαλία σε 4624 γιατρούς, φαρμακοποιούς, οδοντιάτρους και κτηνίατρους.
  • Πραγματοποίησε 172 συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας ελεύθερες στο ευρύ κοινό με θέματα υψηλού κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως ο καρκίνος, τα ναρκωτικά, το AIDS, τα εμβόλια, ο covid 19 και άλλα επίκαιρα και υψηλής κοινωνικής σημασίας θέματα.
  • Συμμετείχε μέσω του ιατρού Σπύρου Διαμαντίδη ως Γενικός Γραμματέας στην Ομοιοπαθητική Επιτροπή του ΚΕΣΥ που συστήθηκε με την υπ. αρ.Δ1Γ/2284/88 υπουργική απόφαση του αείμνηστου Γ.Γεννηματά με σκοπό την υποβολή προτάσεων για τους όρους και τις προϋποθέσεις άσκησης της ομοιοπαθητικής στην Ελλάδα.
  • Διοργάνωσε 29 Εθνικά και 21 διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και την Κύπρο.
  • Πραγματοποίησε δυναμικές παρεμβάσεις σε αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες στην Ελλάδα για την κατοχύρωση του δικαιώματος του ασθενούς να καλύπτεται φαρμακευτικά από τα ταμεία και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
  • Πραγματοποίησε εκατοντάδες εμφανίσεις στα ΜΜΕ πάντοτε προωθώντας και προάγοντας την ομοιοπαθητική ιατρική.
  • Εκδίδει το περιοδικό ΟΜΟΙΟΤΥΠΟΣ με ιατρική ύλη σε 30.000 αντίτυπα.

Σήμερα η ομοιοπαθητική ιατρική ομάδα Διαμαντίδη αποτελείται από πολλούς γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και άλλους επιστήμονες του χώρου της υγείας. Η αρχική αίσθηση ότι για να είσαι σε μια ομοιοπαθητική ομάδα πρέπει να είσαι ομοιοπαθητικός ή και "ομοιοπαθητικός" γιατρός (εντός εισαγωγικών τοποθετούνται όσοι νομίζουν ότι είναι ομοιοπαθητικοί) έχει πλέον ξεπεραστεί εδώ και τουλάχιστον 2,5 δεκαετίες. Σήμερα ο κάθε γιατρός ή λειτουργός υγείας οποιασδήποτε ειδικότητας, έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα που του παρέχει η ιατρική του ιδιότητα και ο νόμος, να χορηγεί ομοιοπαθητικά φάρμακα σε κάθε περίπτωση που κρίνει ότι εκτός από τα φάρμακα της κλασικής του ειδικότητας χρειάζεται και την παράλληλη δράση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου, που ούτως ή άλλως δεν ανταγωνίζεται τα φάρμακα της ειδικότητας του, αλλά προσφέρει μια παράλληλη βοήθεια την οποία χρειάζεται ο ασθενής του. Τη λύση αυτή και την άνεση της χρήσης την παρέχει σήμερα στους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων η Προηγμένη Ομοιοπαθητική ως φυσική μετεξέλιξη της κοινής ομοιοπαθητικής.