Skip to main content

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΤΕ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ

 1. Να είστε εσείς το καλό παράδειγμα. Είναι άδικο να περιμένουμε από το παιδί ευγένεια, αν οι γονείς του δεν είναι οι ίδιοι ευγενικοί.

2. Διδάξτε τρόπους στο παιδί σας σταδιακά, καθώς αυξάνεται η κατανόησή του. Δύσκολο να σταματήσει να μασάει με ανοιχτό στόμα, αν του το διδάξετε πρίν τα δύο του χρόνια, γιατί δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί ο φυσικός συντονισμός, για να συμμορφωθεί.     Αλλά από 4 ή 5 ετών, το παιδί σας μπορεί να συμμορφωθεί με έναν τέτοιο κανόνα.

3. Αρχίστε να χρησιμοποιείτε εσείς λέξεις και φράσεις όπως «παρακαλώ», «ευχαριστώ», «συγγνώμη», και «μπορώ;» όσο το δυνατόν νωρίτερα. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει το ίδιο.

4. Προσέξτε πώς μιλάτε εσείς. Τα παιδιά μιμούνται τον τρόπο που μιλούν οι ενήλικες.

5. Διδάξτε στο παιδί σας να απευθύνεται στους ενήλικες με συγκεκριμένη διατύπωση, χρησιμοποιώντας δηλαδή το «κύριε», «κυρία», εκτός αν ο ενήλικας στον οποίο απευθύνονται τους ζητήσει εκείνος άλλη διατύπωση.

6.  Διδάξτε τους και άλλους κανόνες συμπεριφοράς, όπως τη χειραψία, να σφίγγουν το χέρι, να δείχνουν σεβασμό στους ηλικιωμένους, να συμπεριφέρονται ήσυχα σε δημόσιους χώρους, και να μην διακόπτουν μία συνομιλία. Θα πρέπει επίσης να μάθουν να μην παίζουν με τα πράγματα των άλλων, εκτός αν πάρουν ειδική άδεια γι αυτό.

7. Το καλύτερο είναι να μην αγνοείτε την κακή συμπεριφορά και να μην αναβάλλετε για αργότερα να μιλήσετε γι αυτήν. Πρέπει να εφαρμόζεται ο κανόνας την ίδια στιγμή που το παιδί πάει να τον αγνοήσει.

8. Όταν μείνετε μόνοι με το παιδί, επαναφέρετε το θέμα,  έτσι ώστε να το συζητήσετε διεξοδικά και να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει καταλάβει πώς να συμπεριφέρεται στο μέλλον. 9. Θυμηθείτε να επαινείτε το παιδί σας για την καλή του συμπεριφορά.