Skip to main content

Η ΕΥΕΞΙΑ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ 50

    Δεν έχει σημασία αν είσαι υπάλληλος, αν τα παιδιά σου είναι ακόμα στο σπίτι ή αν είσαι ή δεν είσαι παντρεμένος. Η ζωή γίνεται καλύτερη μετά την ηλικία των 50 χρόνων. Μια καινούργια τηλεφωνική έρευνα πάνω από 350 χιλιάδων αμερικανών επιβεβαίωσε ότι οι άνθρωποι τείνουν να γίνονται πιο ευτυχισμένοι, αγχώνονται λιγότερο και ανησυχούν λιγότερο μετά το πέρασμα του ορίου του μισού αιώνα.  

Το κύριο μέτρο ευεξίας ονομάζεται παγκόσμια ευεξία. Ο ψυχολόγος Arthur Stone από το Stony Brook University της Νέας Υόρκης βοήθησε να τεθούν ερωτήσεις οι οποίες είχαν στόχο να εξερευνήσουν συγκεκριμένα συναισθήματα που είχαν βιώσει οι ερωτηθέντες την προηγουμένη μέρα της έρευνας.  

Η ομάδα του Stone ανακάλυψε ότι η ευεξία μειώνεται σιγά-σιγά από τα 20 μέχρι τα 50 και μετά αυξάνεται σταθερά. Η ευτυχία και η απόλαυση επίσης αυξάνονται μετά τα 50. Τα περισσότερα αρνητικά συναισθήματα ελαττώνονται με την ηλικία. Η αίσθηση της ανησυχίας παραμένει μέχρι τα 50 και μετά πέφτει.

Ο θυμός μειώνεται σταθερά από τα 20. Το στρες βρίσκεται στο μέγιστο του στα 20, μετά αρχίζει να μειώνεται και πέφτει μετά τα 50. Οι σχηματικές παραστάσεις είναι σχεδόν όμοιες για άνδρες και γυναίκες, παρόλο που οι γυναίκες έχουν περισσότερο στρες, ανησυχούν περισσότερο και είναι πιο μελαγχολικές σε όλες τις ηλικίες. Η μελέτη εμφανίζεται και στο διαδίκτυο στο Proceedings of the National Academy of Sciences.  

Έτσι, «αν κάναμε μια έρευνα και ρωτούσαμε, ‘πόσοι θα θέλατε να γίνετε 25 ετών ξανά’; δεν θα παίρναμε και πολλές θετικές απαντήσεις», είπε ο Stone.  

Ο Stone και οι συνεργάτες του εξέτασαν επίσης μερικές μεταβλητές για να δουν κατά πόσον αυτές δικαιολογούσαν τις σχηματικές παραστάσεις, για παράδειγμα κατά πόσον οι ερωτηθέντες είχαν παιδιά ή ήταν άνεργοι, αλλά δεν βρήκαν ιδιαίτερη συσχέτιση σε αυτά.  

Η μελέτη μπορεί να έχει παγκόσμιες επιπτώσεις, πρόσθεσε ο Richard Suzman, διευθυντής του Division of Behavioral and Social Research of the National Institute on Aging στην Bethesda του Maryland. Η μέτρηση της ευεξίας θα μπορούσε να βοηθήσει να δείξουμε αν μια ιατρική θεραπεία πραγματικά αξίζει, όχι μόνο στην επιβίωση των ασθενών αλλά και στην πραγματική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Και ένας καλός δείκτης ευεξίας θα μπορούσε να δείξει γενικότερα πόσο καλά πάει μια πόλη ή μια χώρα, πολύ περισσότερο από ότι μπορούν να δείξουν οι οικονομικοί δείκτες.