Skip to main content
Προηγμένη Ομοιοπαθητική και ανθρώπινο μικροβίωμα, μια δυναμική ισορροπία.

Προηγμένη Ομοιοπαθητική και ανθρώπινο μικροβίωμα, μια δυναμική ισορροπία

Προηγμένη Ομοιοπαθητική και ανθρώπινο μικροβίωμα, μια δυναμική ισορροπία.

Το ανθρώπινο μικροβίωμα, δηλαδή ο αριθμός των μικροβίων που φιλοξενεί ένας ανθρώπινος οργανισμός, έχει περιγραφεί ως ένα «αόρατο βιολογικό όργανο», το οποίο παίζει κρίσιμο ρόλο στο μεταβολισμό, την ανάπτυξη και την ομοιοστασία και ρυθμίζει άμεσα την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου που φιλοξενεί τα μικρόβια αυτά, όσον αφορά την δημιουργία φλεγμονών. Το ανθρώπινο μικροβίωμα είναι ένα «υπερ-όργανο» που ελέγχει πολλές λειτουργίες του ανθρώπινου ξενιστή, όπως την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, μαζί με την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος. Συμβάλλει άμεσα στη συμπεριφορά και τη διάθεση, την κοινωνική αλληλεπίδραση, την ανάπτυξη της προσωπικότητας, τη σεξουαλική ανάπτυξη, τη σεξουαλική έλξη, την αναπαραγωγή και τη γονιμότητα. 
Το μικροβίωμα επηρεάζει τις περισσότερες (αν όχι όλες) μεταβολικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας, της θερμοκρασίας του σώματος και της ανάπτυξης των ιστών. Ρυθμίζει την ανάπτυξη και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, προλαμβάνει ασθένειες ανοσολογικής δυσλειτουργίας, εξουδετερώνει τα εντερικά παθογόνα, μεταβολίζει και εξουδετερώνει τα διατροφικά καρκινογόνα και ρυθμίζει ευνοϊκά την ανοσοαπόκριση του ξενιστή για να αντισταθεί σε λοιμώξεις και ασθένειες. 
Σε πρώτη φάση δημιουργείται μία τεράστια απορία. Είναι πράγματι δυνατόν ομάδες μικροβίων που κατοικοεδρεύουν στα διάφορα όργανα του οργανισμού να προκαλούν τόσο σημαντικές αλλαγές στον ανθρώπινο οργανισμό ώστε να τροποποιούν τις βιολογικές και ψυχοσυναισθηματικές λειτουργίες του; Πρακτικά το ερώτημα απαντιέται αν σκεφτούμε ότι το μικροβίωμα του ανθρώπινου οργανισμού, δηλαδή ένα σύνολο μερικών δισεκατομμυρίων μικροβίων λιγότερο ή περισσότερο παθογόνων για τον οργανισμό, κατοικεί μέσα σε ένα ανθρώπινο όχημα, δηλαδή τον ανθρώπινο οργανισμό, και ως άλλος βιολογικός παράγοντας επηρεάζει τις βιολογικές λειτουργίες του. 
Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντική είναι η σωστή και ισορροπημένη λειτουργία του μικροβιώματος για την συνολική σωστή λειτουργία του οργανισμού, καθώς αλλαγές στο μικροβίωμα, μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη άμυνα, σε επιδημία χρόνιων φλεγμονωδών νόσων και οικολογική καταστροφή του οικοσυστήματος του ανθρώπινου οργανισμού. 
Πάνω από δύο αιώνες πριν από την ανακάλυψή του και χωρίς τεχνικές γνώσεις για την ύπαρξή του, ο Hahnemann, πατέρας της ομοιοπαθητικής, περιέγραψε ποιοτικά τον ρόλο που παίζει το ανθρώπινο μικροβίωμα στην υγεία. Ο Hahnemann περιέγραψε την ποιοτική συμπεριφορά του ανθρώπινου μικροβιώματος πολύ πριν ανιχνευθεί μικροσκοπικά, ταξινομηθεί και μελετηθεί με τα πιο σύγχρονα εργαλεία μοριακής βιολογίας και επεξεργασίας υπολογιστή.

Η Προηγμένη Ομοιοπαθητική με τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα που χρησιμοποιεί μπορεί να κρατήσει υπό έλεγχο το μικροβίωμα του ανθρώπινου οργανισμού κάνοντάς το να λειτουργεί ισορροπημένα, δηλαδή σε δυναμική ισορροπία με τον οργανισμό,  βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην εύρυθμη λειτουργία όλου του οργανισμού σε όλα τα επίπεδα.