Skip to main content
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΑΠΟΡΙΕΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

Είναι συχνό το φαινόμενο στις παρέες να ρωτά κανείς τον παρευρισκόμενο γιατρό για τα προβλήματα υγείας του. Το χαλαρό κλίμα της παρέας και η άνεση στην επικοινωνία βοηθούν σε συζητήσεις όπου κανείς μπορεί πιο άνετα απο το χώρο του ιατρείου να εκφράσει απορίες, αντιρρήσεις και σχόλια. Είμαι βέβαια συνηθισμένος σε αυτό το κλίμα, γιατί το ζώ σχεδόν τριάντα πέντε χρόνια και ποτέ δεν βαρυγκομώ στο να αφήσω να ανοιχθεί μια τέτοια κουβέντα. Όταν στην παρέα βρίσκονται και γιατροί άλλων ειδικοτήτων, η συζήτηση γίνεται πιο ζωηρή και συχνά έντονη.

-Το βασικό ερώτημα και η έναρξη της συζήτησης γίνεται με το " Γιατρέ μου έχω ένα πρόβλημα υγείας. Μπορεί να με βοηθήσει η ομοιοπαθητική;"

-Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι σχετικά απλή. " Ναι μπορεί η ομοιοπαθητική να σας βοηθήσει. Άλλωστε η ομοιοπαθητική ως ιατρική ειδικότητα έχει αυτό το σκοπό. Να βοηθάει τον άνθρωπο να ξεπεράσει τα προβλήματα της υγείας του."

-Και μετά έρχεται η πονηρή ερώτηση. "Μα δε με ρωτήσατε τι πρόβλημα έχω γιατρέ μου. Πως μπορείτε να ξέρετε αν η ομοιοπαθητική θα το βοηθήσει;" -Και η απάντηση είναι απλή. "επειδή η ομοιοπαθητική απευθύνεται ως θεραπευτική δράση στον ασθενή και ενισχύει γενικά την άμυνα του οργανισμού μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό. Δε με ρωτήσατε όμως πόσο μπορεί να τον βοηθήσει και με ποιά διαδικασία."

-"Δηλαδή ότι και αν έχω μπορώ να ζητήσω βοήθεια απο την ομοιοπαθητική; Εγώ, ξέρετε, γιατρέ μου, παίρνω ορισμένα φάρμακα  που δεν μπορώ να τα σταματήσω, αλλά έμαθα ότι εσείς οι ομοιοπαθητικοί θέλετε πρώτα να τα κόψει κανείς για να αρχίσετε ομοιοπαθητική θεραπεία"

- "Είδατε κυρία μου τι κάνει η ελλιπής πληροφόρηση σε σχέση με την ομοιοπαθητική και ακόμη περισσότερο η παραπληροφόρηση; Έχετε δίκιο να ρωτάτε, γιατί, δυστυχώς, στο χώρο της ομοιοπαθητικής, κάποιοι που τη θέλουν περιθωριοποιημένη φροντίζουν να υπάρχει ελλιπής ή στρεβλή πληροφόρηση. Αρχικά, λοιπόν, μην ανησυχείτε και δεν πρόκειται να σταματήσετε απότομα και χωρίς λόγο κανένα απο τα φάρμακα που παίρνετε. Αυτό θα ήταν εγκληματικό ειδικά στην περίπτωση που παίρνετε μια θεραπεία υποκατάστασης, δηλαδή μια θεραπεία που υποκαθιστά μια λειτουργία του οργανισμού, η οποία έχει καταστραφεί και δεν υπάρχει."

-Το επόμενο ερώτημα έρχεται αστραπιαίο. “μα τότε γιατρέ μου γιατί να έρθω στην ομοιοπαθητική, αφού δεν θα μου κόψετε τα χημικά φάρμακα; Απλά για να προσθέσω και το ομοιοπαθητικά;”

-Αυτή είναι μια πολλή λογική αντίδραση και γίνεται, γιατί δεν έχει δοθεί ακόμη ολοκληρωμένη εξήγηση, η οποία ακολουθεί. " όχι κυρία μου. Ο σκοπός της ομοιοπαθητικής δεν είναι να σας αφήσει με τα χημικά φάρμακα και να προσθέσει και τα ομοιοπαθητικά. Ο σκοπός της ομοιοπαθητικής είναι να σας απαλλάξει απο τα χημικά φάρμακα αλλά με απόλυτη ασφάλεια για τον οργανισμό σας και στη συνέχεια να σας απαλλάξει και απο τα ομοιοπαθητικά όταν δεν θα τα χρειάζεστε άλλο πια. Υπάρχουν περιπτώσεις, που ένας οργανισμός έχει στηριχθεί για χρόνια στα χημικά φάρμακα και η απότομη διακοπή τους θα μπορούσε να επιφέρει πολλά προβλήματα και να δημιουργήσει κινδύνους. Στις περιπτώσεις αυτές δίνουμε το ομοιοπαθητικό φάρμακο παράλληλα με τα άλλα για ορισμένο χρονικό διάστημα, μέχρι που ο οργανισμός, με τη βοήθεια της τόνωσης του ομοιοπαθητικού φαρμάκου, γίνει ικανός να λειτουργήσει χωρίς τα προηγούμενα. Και βέβαια, με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού που σας τα χορήγησε. Έτσι τα χημικά φάρμακα μειώνονται προοδευτικά και κόβονται με απόλυτη ασφάλεια για τον οργανισμό"

-Το επόμενο ερώτημα δεν είναι πια ερώτημα, είναι βεβαιότητα. " μα τι λέτε γιατρέ μου. Θα δώσει ποτέ την συγκατάθεση του ο γιατρός μου να σταματήσω τα χημικά φάρμακα, που μου δίνει τόσα χρόνια;"

-Η επόμενη απάντηση έρχεται μέσα απο την σχεδόν τριαναπέντε χρόνων κλινική μου εμπειρία. " Μην ανησυχείτε κυρία μου. Αυτό έχει γίνει χιλιάδες φορές. Κανένας γιατρός δεν έχει αντίρρηση να μειώσει προοδευτικά και τελικά να σταματήσει μια χημική θεραπεία, όταν βλέπει οτι ο ασθενής του βελτιώνεται. Κανένας γιατρός δεν θέλει να δίνει φάρμακα, όταν ο οργανισμός δεν τα χρειάζεται. Έτσι, όταν ο οργανισμός σας τονωθεί απο το ομοιοπαθητικό φάρμακο και λειτουργεί χωρίς την ανάγκη χημικών φαρμάκων, ο γιατρός σας με χαρά θα δεχθεί να σας τα σταματήσει αφού δεν θα υπάρχει η αιτία για την οποία τα ξεκινήσατε."

-"Μα θα πιστέψει ο γιατρός μου αυτά που θα του λέω για την ομοιοπαθητική θεραπεία; Πως θα του τα εξηγήσω;" -"Μην ανησυχείτε καθόλου. Αυτό είναι δουλειά του ομοιοπαθητικού γιατρού. Εγώ πάντα επικοινωνώ με τον γιατρό σας και συνομιλώ μαζί του, ως γιατρός, σε καθαρά ιατρική γλώσσα, εξηγώντας του τον μηχανισμό δράσης της ομοιοπαθητικής και την θεραπευτική μας προσπάθεια. Εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, κανένας γιατρός δεν έχει αντίρρηση να γίνει μια παράλληλη ομοιοπαθητική θεραπεία όταν έχει τις δέουσες ιατρικές εξηγήσεις, απο έναν σωστό ομοιοπαθητικό γιατρό, που δεν κινείται με φανατισμό, αλλά με στόχο το συμφέρον του ασθενούς όσον αφορά την υγεία."

-Τελικά επέρχεται η ανακούφιση. " Αχ γιατρέ μου, τώρα κατάλαβα και αρχίζω να νοιώθω ασφάλεια. Νομίζω οτι μπορώ να ξεκινήσω ομοιοπαθητική." 

-" Η σωστή άσκηση της ομοιοπαθητικής αποσκοπεί μόνο στην ασφάλεια και τη θεραπεία του ασθενούς. Αρκεί ο ομοιοπαθητικός γιατρός να γνωρίζει και να μπορεί να την εφαρμόσει σωστά και χωρίς φανατισμούς, ιδεοληψίες και μεγαλομανίες."

-Αναδημοσίευση από την καθημερινή εφημερίδα της Θράκης "Η ΓΝΩΜH" www.gnomi-evros.gr