Skip to main content
ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1998-2008

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1998-2008

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1998-2008

Χρονική περίοδος 1998-2008  

Σύντομη ανακεφαλαίωση:

α)  Το ομοιοπαθητικό φάρμακο στην Ελλάδα κυκλοφορεί βάσει του Νόμου ως φαρμακοτεχνικό σκεύασμα, δηλαδή παρασκευάζεται στο φαρμακείο με όλες τις νόμιμες προδιαγραφές και με ιατρική συνταγή.  

β) Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, όλα τα Δημόσια Ασφαλιστικά Ταμεία χορηγούσαν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα επί μία εικοσαετία, από το 1979 έως το 1998, στους ασφαλισμένους πολίτες.  

γ) Με την από 23/1/1998 απόφαση που έφερε την υπογραφή του τότε υφυπουργού Υγείας και που αφορούσε σε ιδιοσκευάσματα, δηλαδή στα τυποποιημένα χημικά φάρμακα και όχι στα ομοιοπαθητικά φαρμακοτεχνικά σκευάσματα, καταργήθηκε αυθαίρετα η παροχή ομοιοπαθητικών φαρμάκων από τα ταμεία.  

δ) Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, η Ελληνική Γραμματεία Ομοιοπαθητικής αντέδρασαν έντονα και τεκμηριωμένα.    Μέχρι και σήμερα, επί μία δεκαετία δηλαδή, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την κατάργηση της κάλυψης των ομοιοπαθητικών φαρμάκων από τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία.  

4) Στις 3/12/1999 ειδική επιστημονική επιτροπή του Ινστιτούτου Ερευνών και Εφαρμογών Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, με πρόεδρο τον γράφοντα, της Πανελλήνιας Ιατρικής Ομοιοπαθητικής Εταιρείας καθώς και της Ελληνικής Γραμματείας Ομοιοπαθητικής υπέβαλε αίτηση στον υπουργό εργασίας, στον υφυπουργό εργασίας, στον υφυπουργό υγείας και πρόνοιας, για πραγματοποίηση συνάντησης με σκοπό τη συζήτηση του θέματος του ομοιοπαθητικού φαρμάκου.  Η κοινή επιστημονική επιτροπή των τριών αυτών φορέων  κατάρτισε ειδική τεχνικοοικονομική μελέτη, που αποδείκνυε μέσα από 1.200 πραγματικά νοσοκομειακά παθολογικά και χειρουργικά ιατρικά περιστατικά ενός έτους, ότι η ευρύτερη εφαρμογή του ομοιοπαθητικού φαρμάκου και η κάλυψή του από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς οδηγούσε σε οικονομία δύο περίπου εκατομμυρίων ευρώ, λόγω κυρίως της συντόμευσης του χρόνου νοσηλείας και της ελάττωσης των επιπλοκών. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν, οι ομοιοπαθητικές θέσεις αναπτύχθηκαν, η μελέτη με όλα τα στοιχεία παραδόθηκε στους αρμοδίους, αλλά δεν υπήρξε περαιτέρω συνέχιση της διαδικασίας από μέρους τους.  

5) Το Ινστιτούτο Ερευνών και Εφαρμογών Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και η Πανελλήνια Ιατρική Ομοιοπαθητική Εταιρεία κατέθεσαν  τον Απρίλιο του 1999 στην Βουλή των Ελλήνων Αναφορά με αντικείμενο την έρευνα της νομιμότητας των υπουργικών αποφάσεων, βάσει των οποίων διεκόπη από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς η αναγνώριση δαπανών που αφορούν στο ομοιοπαθητικό φάρμακο.  

6) Το θέμα συνεχίστηκε και από 18.1.2000 έως 15.2.2000   32  βουλευτές από 4 ενδοκοινοβουλευτικές πολιτικές παρατάξεις, μεταξύ των οποίων και του τότε κυβερνώντος κόμματος κατέθεσαν επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή σε σχέση με τη διακοπή χορήγησης των ομοιοπαθητικών φαρμάκων από τα περισσότερα δημόσια ταμεία. Πάντα ερωτάτο η πρόθεση του υπουργού, καθώς και βάσει ποιών ιατρικών μελετών βγήκε αυτή η απόφαση να καταργηθεί το ομοιοπαθητικό φάρμακο. Η απάντηση ήταν πάντα τυποποιημένη και στερεότυπη, ενώ ποτέ δεν αναφέρθηκε στην ουσία των ερωτημάτων, ούτε αιτιολόγησε ουσιαστικά την απόφαση.   Από την άλλη, στην Αγγλία όχι απλώς χορηγούνται τα φάρμακα στους ασφαλισμένους όλων των φορέων, αλλά η ομοιοπαθητική είναι ενταγμένη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο δικό τους ΕΣΥ δηλαδή, το NHS  από το 1948, ενώ υπάρχουν πολλά νοσοκομεία, τα οποία είναι ομοιοπαθητικά.  

7) Το θέμα δεν έπαψε ποτέ να απασχολεί τους ομοιοπαθητικούς ασθενείς και παλεύουν τη λύση του μέχρι σήμερα, οπότε, στις 6/6/2008 κατατέθηκε εκ νέου από μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου η  πιό πρόσφατη ερώτηση στη Βουλή, σχετικά με την εκκρεμότητα της ασφαλιστικής κάλυψης του ομοιοπαθητικού φαρμάκου και αναμένεται απάντηση.    Αυτή ήταν εν τάχει η ιστορία της κάλυψης του ομοιοπαθητικού φαρμάκου από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, η κατάργηση της οποίας ουσιαστικά δημιουργεί δυσκολία και ανισότητες σε εκατοντάδες χιλιάδες ομοιοπαθητικούς ασθενείς.

-Αναδημοσίευση από την καθημερινή εφημερίδα της Θράκης "Η ΓΝΩΜH" www.gnomi-evros.gr