Skip to main content
Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΑ

Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΑ ΣΤΟ ΕΣΥ

Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΑ ΣΤΟ ΕΣΥ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου   Τη χρειαζόμαστε την ομοιοπαθητική; Είναι σωστό να την αγνοούν οι γιατροί, το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα Πανεπιστήμια; Μήπως, τελικά η ομοιοπαθητική είναι απαραίτητη αλλά συμφέρει κιόλας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στα ασφαλιστικά ταμεία μας;

Ο πρόεδρος του General Medical Council της Αγγλίας, δηλαδή του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου, καθηγητής Sir Graeme Catto, δίνει απαντήσεις και επισημαίνει ότι όλοι οι γιατροί των άλλων ειδικοτήτων, πρέπει να είναι ενήμεροι για την ύπαρξη και το εύρος θεραπειών όπως είναι η ομοιοπαθητική, αφού όλο και περισσότεροι ασθενείς τη χρησιμοποιούν και εφαρμόζεται παράλληλα με την γενική ιατρική, και κάθε είδους θεραπείες.  

Λέει ο Sir Graeme Catto: «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα οφέλη που η συμβατική ιατρική έχει προσφέρει σε εκατομμύρια ανθρώπων διεθνώς, με τις μεταμοσχεύσεις οργάνων, τα αντιβιοτικά, την ανοσοποίηση. Εν τούτοις, αυτή η ανάπτυξη τονίζει και τις καταστάσεις εκείνες, όπου η πρόοδος είναι αργή, με αποτέλεσμα οι ασθενείς όλο και περισσότερο να αναζητούν βοήθεια και λύση σε συμπληρωματική και εναλλακτική θεραπεία. Σε χρόνιες παθήσεις, στις οποίες ο ασθενής, η ασθένεια και περίπλοκοι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες αλληλεπιδρούν, οι τυποποιημένες θεραπευτικές κατευθύνσεις δεν είναι αρκετές. Σε αυτές τις περιπτώσεις η φροντίδα πρέπει να είναι εξατομικευμένη για κάθε ασθενή και η προσέγγιση σφαιρικότερη».

Αυτά μεταξύ άλλων, λέει ο πρόεδρος του GMC, προλογίζοντας μεγάλη έρευνα που έγινε από το Αγγλικό National Institute for health and Clinical Excellence (NICE), κατ’ εντολή του πρίγκιπα Καρόλου. Ο οργανισμός αυτός, στα πλαίσια του ρόλου του για τη βελτίωση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS), διεξήγαγε μία πολύ μεγάλη έρευνα, της οποίας ο στόχος ήταν να εκτιμήσει κατά πόσον οι συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες, με βασικότερη την ομοιοπαθητική ιατρική, θα μπορούσαν να βοηθήσουν το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας), να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών και μάλιστα με χαμηλό κόστος.

Tο υλικό της έρευνας αυτής, προέκυψε από πέντε ομοιοπαθητικά νοσοκομεία της Αγγλίας, αλλά και από άλλες χώρες της Ευρώπης, από ομοιοπαθητικούς ασθενείς που είχαν όλων των ειδών τις παθήσεις. Ο Άγγλος καθηγητής συνεχίζει: «Οι στοιχειοθετημένες κλινικές οδηγίες εξαρτώνται από την εκτεταμένη έρευνα. Εγώ υποστηρίζω και συστήνω ότι το NICE θα πρέπει να διενεργήσει πλήρη αξιολόγηση της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας των θεραπειών, (που μελετώνται, μεταξύ των οποίων και η ομοιοπαθητική), για τις οποίες η μελέτη αυτή αποδεικνύει ότι, προφανώς, βοηθούν να κλείσουν τα θεραπευτικά κενά στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Στην Αγγλία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες βλέπετε, η αξιολόγηση της ομοιοπαθητικής δεν γίνεται με βάση τα συμφέροντα κάποιων ή τον φανατισμό παραεκκλησιαστικών κύκλων αλλά με βάση τη χρησιμότητα της.

Αντιπροσωπευτικά συμπεράσματα σε δύο από τις μελέτες που απαρτίζουν την συνολική έρευνα και που αφορούν στην ομοιοπαθητική θεραπεία και ειδικότερα στο κόστος της αγωγής είναι τα εξής: α) Το κόστος ασφάλισης που χρειάστηκε να πληρώσει ο ασφαλιστικός οργανισμός του Γαλλικού Δημοσίου, δηλαδή το Γαλλικό ΙΚΑ για τους ασθενείς της μελέτης αυτής, που ακολούθησαν ομοιοπαθητική αγωγή, μειώθηκε στο ένα τέταρτο κατά μέσον όρο. Ακούτε κύριοι Έλληνες αρμόδιοι; 75% οικονομία πέτυχε το Γαλλικό ΙΚΑ από τους ομοιοπαθητικούς ασθενείς. β) Σύμφωνα με υπολογισμούς, και βάσει των ευρημάτων, εάν 250 οδοντίατροι χρησιμοποιούσαν ομοιοπαθητικά φάρμακα για την ανακούφιση και την καλύτερη δυνατή πορεία των ασθενών και την πρόληψη των επιπλοκών μετά από επέμβαση, η ασφαλιστική εταιρεία των ασθενών θα μπορούσε να εξοικονομήσει 200.000 λίρες Αγγλίας σε ένα χρόνο. Ακούτε κύριοι Έλληνες αρμόδιοι; Σκεφθείτε τι οικονομία θα γινόταν αν η ομοιοπαθητική εφαρμοζόταν από 2.500 ή 10.000 οδοντιάτρους.

Βέβαια, παρόμοια τεχνικοοικονομική μελέτη για το όφελος της Ελληνικής Εθνικής Οικονομίας που προκύπτει από την ευρύτερη εφαρμογή της ομοιοπαθητικής είχε κάνει από το 1998 έως το 2000 και το Ινστιτούτο Ερευνών και Εφαρμογών Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, του οποίου προεδρεύω, και η οποία κοινοποιήθηκε έκτοτε σε όλους τους κατά καιρούς αρμοδίους, αλλά δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση.

Επειδή συνήθως στη χώρα μας τα στοιχεία είναι πιο αξιοπρόσεκτα όταν τα παρουσιάζουν οι Ευρωπαίοι για αυτό και παρουσιάζω τα Ευρωπαϊκά στοιχεία που αποδεικνύουν το ίδιο που αποδείξαμε κι εμείς στην Ελλάδα αρκετά χρόνια πριν. Συνεχίζω, παρά ταύτα, να αισιοδοξώ ότι θα έρθει η στιγμή που και εδώ, στην Ελλάδα, η ομοιοπαθητική ιατρική θα πάρει τη θέση που της αρμόζει.

-Αναδημοσίευση από την καθημερινή εφημερίδα της Θράκης "Η ΓΝΩΜH" www.gnomi-evros.gr