Skip to main content
Διαταραχές θυρεοειδούς και Προηγμένη Ομοιοπαθητική.

Διαταραχές θυρεοειδούς και Προηγμένη Ομοιοπαθητική

Διαταραχές θυρεοειδούς και Προηγμένη Ομοιοπαθητική.

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ο μεγαλύτερος αδένας που βρίσκεται στον λαιμό και έχει βασικό ρόλο στην ρύθμιση του μεταβολισμού. Παράγει 3 ορμόνες, την Τ3 και την Τ4 που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό των κυττάρων του οργανισμού και την καλσιτονίνη που ελαττώνει τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα. Η σύνθεση και η έκκριση των παραπάνω ορμονών ρυθμίζεται από την ορμόνη TSH που παράγεται στην υπόφυση. 
Οι διαταραχές στην λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα είναι πάρα πολύ συχνό φαινόμενο και ταλαιπωρούν την πλειοψηφία των ανθρώπων στις μέρες μας. Τέτοιου τύπου διαταραχές είναι φλεγμονώδεις παθήσεις του θυρεοειδούς όπως οι θυρεοειδίτιδες, η θυρεοειδίτιδα Hashimoto που αποτελεί αυτοάνοσο νόσημα, η εμφάνιση όζων στον θυρεοειδή, ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός που οφείλονται στην μειωμένη ή αυξημένη παραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς αντίστοιχα και ο καρκίνος του θυρεοειδούς. 
Συχνά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ένας ασθενής με κάποια διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς είναι απότομη απώλεια ή αύξηση βάρους, πρήξιμο στον λαιμό, αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό, αλλαγές στην ενέργεια ή την διάθεση, τριχόπτωση και αλλαγές στην αίσθηση του κρύου ή της ζέστης. Εάν μετά από αιματολογικές εξετάσεις φανεί ότι όντως υπάρχει αυξημένη ή μειωμένη παραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς συνήθως ακολουθείται η αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή με χορήγηση των κατάλληλων ορμονών που θα επιφέρουν και πάλι την επιθυμητή ρύθμιση. 
Τα τελευταία χρόνια, πολλοί ασθενείς που πάσχουν από διαταραχές στην λειτουργία του θυρεοειδούς στρέφονται στην Προηγμένη Ομοιοπαθητική είτε συμπληρωματικά είτε εναλλακτικά της χημικής θεραπείας, ανάλογα και με το επίπεδο της διαταραχής. Σε έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς φαίνεται ότι η συστηματική χρήση ομοιοπαθητικών σκευασμάτων της Προηγμένης Ομοιοπαθητικής έχει ως αποτέλεσμα την ρύθμιση της παραγωγής των ορμονών σε περιπτώσεις διαταραχών σε στατιστικά σημαντικό βαθμό. Τα διάφορα συμπτώματα που αναφέρθηκαν και παραπάνω, με την βοήθεια της Προηγμένης Ομοιοπαθητικής προοδευτικά ελαττώνονται και τελικά εξαφανίζονται. Επίσης η ψυχοσυναισθηματική κατάσταση του ασθενούς βελτιώνεται σημαντικά με αποτέλεσμα την εξάλειψη του στρες και του άγχους, τον πιο ξεκούραστο και αποδοτικό ύπνο, την βελτίωση της σωματικής δύναμης και αντοχής και την φυσιολογικοποίηση του δέρματος. 

Σε τέτοιες περιπτώσεις αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά η συμβολή της Προηγμένης Ομοιοπαθητικής στην υγεία του ασθενούς, καθώς έχει ως στόχο της την ενίσχυση της λειτουργίας του οργανισμού σε όλα τα επίπεδα, ώστε μόνος του να μπορεί να επαναφέρει την ισορροπία του όποτε αυτή διαταραχθεί.