Skip to main content
ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΚΑΙ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

26/5/2001 ΙΔΙΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ, ΙΔΙΑ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ. ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ;

26/5/2001 ΙΔΙΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ, ΙΔΙΑ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ. ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ;

Τέσσερα ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως διαπίστωσαν ότι τα διαλύματα της υπεραραιωμένης ισταμίνης, δηλαδή της παρασκευασμένης ως ομοιοπαθητικό φάρμακο,  ανέστελλαν την απελευθέρωση ισταμίνης από τα βασεόφιλα κύτταρα και έλεγχαν τη φλεγμονή.

Αυτά τα αποτελέσματα ανάγκασαν την καθηγήτρια Madeleine Ennis να δηλώσει με ειλικρίνεια ότι: «παρά την αρχική μου δυσπιστία απέναντι στην επιστήμη της ομοιοπαθητικής, τα αποτελέσματα με υποχρεώνουν να διακόψω τη δυσπιστία μου και να ξεκινήσω μια έρευνα για μια λογική επιστημονική εξήγηση των ευρημάτων της έρευνάς μας.» (περιοδικό New Scientist, 26 May 2001). Ας δούμε τώρα και τη συνέχεια.

Το άνοιγμα των σχολείων θεωρείται κρίσιμο χρονικό σημείο για την διάδοση οποιουδήποτε μεταδοτικού ιού κι αυτό γιατί τα παιδιά έρχονται σε μεγάλη επαφή μεταξύ τους, ενώ δεν τηρούν πάντοτε και επαρκώς τους κανόνες υγιεινής. 

Το πρώτο μέτρο λοιπόν που μπορούμε να πάρουμε είναι το δασκάλεμα των παιδιών από το σπίτι και η επιτήρησή τους στο σχολείο ώστε να ακολουθούν τα απλά μέτρα πρόληψης. Συχνό πλύσιμο των χεριών, γιατί αναγκαστικά αγγίζουν πόμολα ή άλλα αντικείμενα κοινής χρήσης. Τα αντισηπτικά μαντηλάκια επίσης για τα χέρια είναι μία εύκολη, βοηθητική λύση. Αποφυγή ανταλλαγής μολυβιών και άλλων αντικειμένων Μακριά τα χέρια από το πρόσωπο Βήχουμε και φτερνιζόμαστε μέσα σε χαρτομάνδηλο, που αμέσως μετά πετάμε. Καλός αερισμός όλων των χώρων συγχρωτισμού.

Φυσικά δεν ξεχνάμε ότι ακόμη βασικότερα μέτρα, που πρέπει σχολαστικά να τηρούνται είναι η σωστή διατροφή και ο καλός ύπνος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Αλλά σε τι σημείο βρισκόμαστε; Τα νέα της γρίππης μέχρι στιγμής,(τότε ήταν η γρίπη των χοίρων) από επίσημες πηγές:

«Δεν πρέπει να υποτιμούμε την κατάσταση, αλλά δεν υπάρχει επίσης λόγος να πανικοβαλλόμαστε», αναφέρει σε ανακοίνωσή της ως ιατρικός επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κα Ανδρούλα Βασιλείου. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την εμφάνιση της γρίππης των χοίρων εδώ και 5 μήνες, είναι 42.232 μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου, 2390 κατά μέσον όρο ανά εβδομάδα, ενώ έχουν συμβεί συνολικά 43 θάνατοι, κατά μέσον όρο 2 ανά εβδομάδα.

Στην Αγγλία, όπου έχουν εμφανιστεί τα 11.159 περιστατικά (από τα 42.232 συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης), με αυξημένη επαγρύπνηση παρουσιάστηκε την τελευταία εβδομάδα εντυπωσιακή μείωση κρουσμάτων.

Για να μην μας πιάνει πανικός, ας λάβουμε υπ’ όψιν ότι η κοινή γρίππη προκαλεί κάθε χρόνο 500.000 θανάτους παγκοσμίως, κατά μέσον όρο 10 θανάτους την ημέρα στις ανεπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές των προηγούμενων ετών.

Οι θάνατοι πάντοτε αφορούν ανθρώπους με πολλαπλά προβλήματα υγείας, τις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα ολιγωρήσουμε.

Έτσι, και ο εμβολιασμός για τη γρίππη των χοίρων, για τον οποίο η διαμάχη ακόμη καλά κρατεί, συστήνεται κατά προτεραιότητα στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Το ομοιοπαθητικό φάρμακο αιώνες τώρα αποδεδειγμένα και μέσα από την κλινική εμπειρία ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

Το ομοιοπαθητικό φάρμακο δεν στοχεύει σε αντιϊκή ή αντιμικροβιακή δράση.

Η δράση του στοχεύει στα κύτταρα που σχετίζονται με την άμυνα του οργανισμού, όπως απέδειξε μία έρευνα που αξίζει να αναφέρουμε. Η έρευνα αυτή έγινε το  2001 από ομάδα επιστημόνων σε 4 διαφορετικά ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα ταυτόχρονα, με επικεφαλής την καθηγήτρια της ανοσοφαρμακολογίας στο πανεπιστήμιο Queens του Belfast, Madeleine Ennis και είχε σκοπό να μελετήσει την επίδραση των υπεραραιωμένων ομοιοπαθητικών διαλυμάτων.

Η έρευνα ξεκίνησε αρνητικά, δηλαδή πίστευε ότι θα αποδείξει την «λανθασμένη» άποψη της ομοιοπαθητικής για τις θεραπευτικές δυνατότητες που μπορούν να έχουν αυτά. Θα μελετούσε την επίδραση των υπεραραιωμένων διαλυμάτων ισταμίνης που παρασκευάστηκαν με ομοιοπαθητικό τρόπο, στα ανθρώπινα βασεόφιλα κύτταρα.   

Τα βασεόφιλα είναι λευκοκύτταρα του αίματος που λαμβάνουν μέρος στην δημιουργία της φλεγμονής. Παράγουν μεταξύ άλλων ουσιών και ισταμίνη, την οποία απελευθερώνουν σαν απάντηση σε έναν βλαπτικό παράγοντα που προσβάλλει τον οργανισμό. Έτσι δημιουργείται η φλεγμονή. Όταν η ισταμίνη απελευθερωθεί, ταυτόχρονα λαμβάνουν μήνυμα τα βασεόφιλα να σταματήσει η περαιτέρω απελευθέρωση ισταμίνης, δηλαδή ο οργανισμός έχει ένα σοφό μηχανισμό να μην αφήνει ανεξέλεγκτη τη φλεγμονή. 

Και τα τέσσερα ερευνητικά κέντρα διαπίστωσαν ότι τα διαλύματα της υπεραραιωμένης ισταμίνης, δηλαδή της παρασκευασμένης ως ομοιοπαθητικό φάρμακο,  ανέστελλαν την απελευθέρωση ισταμίνης από τα βασεόφιλα κύτταρα και έλεγχαν τη φλεγμονή. Αυτά τα αποτελέσματα ανάγκασαν την καθηγήτρια Madeleine Ennis να δηλώσει με ειλικρίνεια ότι: «παρά την αρχική μου δυσπιστία απέναντι στην επιστήμη της ομοιοπαθητικής, τα αποτελέσματα με υποχρεώνουν να διακόψω τη δυσπιστία μου και να ξεκινήσω μια έρευνα για μια λογική επιστημονική εξήγηση των ευρημάτων της έρευνάς μας.» (περιοδικό New Scientist, 26 May 2001). 

Τελικά τη φοβόμαστε την πανδημία; Στον επίσημο διαδικτυακό τόπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρεται: «Δεδομένης της απρόβλεπτης συμπεριφοράς όλων των ιών γρίππης, δεν μπορεί να προβλεφθεί με σιγουριά το πότε θα προκύψει ούτε η σοβαρότητα μιας πανδημίας».

Με την ενημέρωση των ενηλίκων και την εκπαίδευση των παιδιών για τήρηση μέτρων πρόληψης, με τη φροντίδα της φυσικής μας κατάστασης μέσω διατροφής, και συνθηκών διαβίωσης γενικά, με την διατήρηση του ανοσοποιητικού μας μηχανισμού σε καλή κατάσταση και φυσικά με την άμεση προσφυγή στο γιατρό, όταν έχουμε συμπτώματα, δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας.

-Αναδημοσίευση από την καθημερινή εφημερίδα της Θράκης "Η ΓΝΩΜH" www.gnomi-evros.gr