Skip to main content

GEORGE BERNARD SHAW, Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας

Ο George Bernard Shaw είναι ένας από τους πιό σεβάσμιους θεατρικούς συγγραφείς της Ιρλανδίας.  Ο Shaw είναι ο μόνος λογοτέχνης στον οποιόν του έχει απονεμηθεί και το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1925 και το Βραβείο Ακαδημίας για τον καλύτερο Θεατρικό Συγγραφέα το 1938 για το έργο του "Πυγμαλίων".

Στο θεατρικό του έργο "Το δίλημμα του γιατρού" γράφει: "Ο Χάνεμαν και όσοι τον ακολουθούσαν καταδιώχθηκαν με μένος επί έναν αιώνα από γενιές φαρμακοποιών (apothecaries) - γιατρών των οποίων το εισόδημα εξαρτιόταν από την ποσότητα των φαρμάκων που επειθαν του ασθενείς τους να καταπίνουν"

Ο Bernard Shaw ζήτησε από τον Almroth Edward Wright βακτηριολόγο-ανοσολόγο, που έγινε ο ήρωάς του στο έργο "Το Δίλημμα του γιατρού", να ερευνήσει την ομοιοπαθητική και ενώ είναι αρχικά επιφυλακτικής εν συνεχεία μετεστράφη και ακολούθησε τις μεθόδους του Χάνεμαν στην ομοιοπαθητική. 

Ο ήρωάς του ο Almroth Edward Wright, ήταν στενός φίλος του  γιατρού Sir John Weir, and ο  Wright παραδέχεται ότι η ομοιοπαθητική επηρέασε το έργο του.  

Στην αλλοπαθητική η χρήση του "ομοίου" φαρμάκου σε κάποιες διαδικασίες [ΣΜ π.χ εμβόλια]  είναι συγγενής με την ομοιοπαθητική. Αλλά και σε ένα μεγάλο βαθμό δεν ακολούθησαν την ομοιοπαθητική μέθοδο, δηλ. δεν έγινε προσπάθεια να εξατομικευθεί η θεραπεία κάθε ασθενή.